Facebook Etkileşim Oranı

Bir sosyal medya ajansı ile görüştüğünüzde, çoğu zaman etkileşimin önemi duyarsınız. Sizce dikkat edilmesi gereken takipçi sayısı mıdır yoksa potansiyel kullanıcılara yönelinmesi midir? Evet, hala dünyada ve ülkemizde bu soru(n) tartışılmakta, benim de uzun zamandır hakkında bir şeyler yazmak istediğim bir konuydu ve düşüncelerimi paylaşmak istedim.

Öncelikle bu veya benzeri sorulara yanıt aramadan önce takip edilmesi istenilen ürünün ya da değerin ne olduğuna dair tam olarak karar vermeliyiz. Ardından ise, bu hesabımızın kimler tarafından takip edilmesi gerektiğini analiz etmeliyiz ve bu analiz sonucunda hedef kitlemezi belirleyebiliyor olmamız gerekmektedir.

Yapacağımız analizler sonrasında, bu sorunun cevabına bir adım daha yaklaşmış olacağız. Buna emin olabilirsiniz.

 

Takipçi Sayısı
Takipçi Sayısı

 

Takipçi sayısı ya da beğenen konusundaki tartışmalar profesyonel çevreler için seneler öncesinde kalsa da, sosyal medya mecralarında yeni yeni yer almaya başlayan markalar için bu hala bir soru işareti olabilir.

Sosyal medya mecralarında var olmak şu anda tüm markalar için birer zorunluluk haline gelmiş durumda. Fakat bunu yaparken de, stratejileri belirlerken de doğru adımların atılması gerekmektedir. Sosyal medyada yani genel olarak sosyal medyada emin adımlarla var olabilmek ve yeterince verim alabilmek için çeşitli planların yapılması gerekmektedir. Markalar ya da şirketler arasında her zaman Facebook beğenisi veya Twitter takipçisi konularında derin bir rekabet yaşanmaktadır.

 

Facebook Etkileşim / Engagement

Facebook beğenisi ve Twitter takipçisi sayılarına çok fazla önem verilmesinin sonucunda sosyal medya teriminin web 2.0 ile ortaya çıkışındaki amaca aykırı durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu amaç ise, son kullanıcılar ve markalar ya da yayıncılar arasında bir etkileşim / engagement yaratılmasından meydana gelmektedir. Böylelikle, sayılardan fazla etkileşim oranları konusu üzerinde durulması markalar ve sosyal medya ajansları için daha faydalı olacaktır. Örneğin, çok fazla bir süre boyunca paylaşım yapılmayan hesaplarda bu etkileşim oranları hızlı bir şekilde düşmektedir. Bunun sonucunda ise, on binlerce takipçinin ya da beğenenin olması o hesapların sosyal medya gücünü göstermesi mümkün değildir çünkü %10’u hatta %1’i büyüklüğündeki hesaplar bile o sayfalardan daha fazla bir etki gücüne sahip olabilirler.

Facebook Like
Facebook Like

 

Sosyal medya hesaplarında beğeni ve takipçi sayılarının önemli olduğunu unutmadan, etkileşimin daha önemli olduğunun farkında olmalıyız. Örneğin; 100.000 kullanıcının beğenmiş olduğu bir sayfada yapılan paylaşımlar, 10.000 kişinin beğenmiş olduğu sayfada yapılan paylaşımlardan daha az geri dönüş (yorum, beğeni ya da tekrar paylaşım) alıyorsa, ne yazık ki beğeni sayısının bir önemi yoktur. Bunun nedeni ise, kullanıcıların sayfaya olan herhangi bir bağının olmaması ve kendileriyle paylaşılan içerikleri önemsememeleridir.

 

Şu anda Facebook’ta birden fazla metrik ile etkileşim / engagement oranlarına ulaşabiliriz.

  • Çıkan Haberler
  • Fotoğraf Görüntülemeleri
  • Video Oynatımları
  • Bağlantıya Tıklamalar
  • Diğer Tıklamalar

Çıkan Haberler

Çıkan Haberler: Sayfa gönderilerinden oluşturulan haber sayısı. Birisi gönderini beğendiğinde, gönderine yorum yaptığında, gönderini paylaştığında, sorduğun soruya cevap verdiğinde veya etkinliğine yanıt verdiğinde bir haber oluşturur. Değerler sadece bir gönderinin yayınlanmasından itibaren geçen ilk 28 güne aittir.

Fotoğraf Görüntülemeleri

Fotoğraf Görüntülemeleri: Gönderindeki fotoğraflardan herhangi birine kaç kez tam boyut bakıldığı. Değerler sadece bir gönderinin yayınlanmasından itibaren geçen ilk 28 güne aittir.

 

Facebook Etkileşim Oranı
Facebook Etkileşim Oranı

 

Bu konulara bir sonraki yazılarda da devam etmek istediğim için şimdilik Fotoğraf Görüntülemeleri başlığında sonlandırıyorum. Bir sonraki yazılarda daha detaylı ve diğer sosyal medya mecralarını dahil ederek devam edeceğim.

 

Not: Bu yazısı 31 Aralık 2010 tarihinde taslak olarak kaydetmişim ve üzerinden neredeyse 2 seneden fazla bir süre geçmiş. Arada 2 senelik bir farkın olması nedeniyle de ufak tefek güncellemeler yaparak bu yazıyı yayınladım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir