Sosyal medya tahrik eder mi?

İzmir’de Twitter’dan ve diğer sosyal medya platformlarından (#direngezi #direngeziparki #direnankara vb. etiketleriyle) kışkırtıcı mesajlar attıkları iddiasıyla “suç işlemeye ve kanunlara uymamaya tahrik etmek” suçlamasıyla gençlerin gözaltına alınmasını uzmanlar ve sosyal medya danışmanlığı yapan kişiler şöyle değerlendirdi:

 

  • Prof. Dr. Ersan Şen: Twitter’da yazılan her şeye bir anlam verilirse, ortada kimse kalmaz. Ortada net bir sebep-sonuç ilişkisi olması gerekir. Suçun işlenmesine tahrik edici, aleni ve ikna edici bir mesajın, konuşmanın olması gerekir.
  • Prof. Dr. Atilla Özer:  Bu tarz suçlar her çeşit vasıtayla yapılabilir. Sosyal medya üzerinden de bu yapılabilir. Önemli olan bunun şartlarının yani suçun oluşup oluşmadığının tespit edilmesidir.
  • Sema Pekdaş: Twitter’dan mesaj atmak iddia edilen fiillerin gerçekleşmesini sağlayan bir sonuç doğurmaz. Dolayısıyla suçun unsurları oluşmadan yakalama kararını uygun görmüyorum.
  • Dr. Orhan Gazi Ertekin: Yaşanan şey bir sivil itaatsizlik ve sosyal itiraz eylemidir. Buna karşı demokratik hakkını kullanan halka karşı ceza hukukunu araç olarak kullanmak yönetimi ve iktidarı despotizme götürür. Sosyal medya  hareketin bir parçasıdır.
  • Avukat Figen Kaleağası: Suçun şartlarının oluşup oluşmadığı iyi irdelenmeli. İnsanlar çeşitli şekillerde suç işlemeye tahrik edilebilir. Bunun sosyal medya üzerinden yapılmış olması ise tartışmalıdır.

 

Sosyal medya’da yapılan davranışları uzmanlar bu şekilde değerlendiriyor. Bu konu hakkında sizlerin de düşünceleri varsa, diğer okuyucular ile paylaşmanızdan mutluluk duyarım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir