Dijital Butonlar

Facebook, 800 küsür milyonluk dev orkestra… İçerisinde milyonlarca farklı kullanıcıları barındıran bu mecra, Nisan 2011 senesinde tanıttığı Facebook Beğen Butonu sayesinde tüm interneti ele geçirmeye daha sağlam adımlarla başlamıştı. Bu özellik sadece bir kaç ay sonra, 2011 Eylül ayında, 350 bin internet sitesi tarafından kullanılıyordu ve bu da demek oluyor ki 350 bin intenret sitesine doğrudan ulaşan Facebook Google’ın internetteki sarsılmaz egemenliğine tehdit oluşturabilecek güce sahip olmaya başladığını göstermekteydi.

facebook people
facebook people

Facebook Beğen Butonu

Bazı hükümetler ve firmalar Facebook Beğen butonunun zararlı bir araç olduğunu düşünmeye başlamaları ise çok fazla zaman almadı. (Sosyal medya zararlı mıdır?) 2010 senesi itibariyle Almanya ve Kanada merkezli bir kaç yasal sorun vuku buldu. Facebook Beğen butonu yer alan siteler, Facebook’a ziyaretçilerin IP adresleri ve başka verileri mecburen göndermekteler. Bunun sonucunda ise, Facebook milyonlarca hatta milyarlarca kullanıcının bir çok bilgisine Facebook.com’a girmemiş olsalar da ulaşabilir hale geldi. Alman Schleswig-Holstein eyaleti ise bu durumun yasalara aykırı olduğunu savunarak, tüm kamusal kuruluşların sitelerinde yer alan Facebook Beğen butonlarını kaldırmalarını istedi.

Sosyal Medya

Bizi Facebook'ta Beğenin
Bizi Facebook’ta Beğenin

Ardından neredeyse tüm internet sitelerinde yer alan bu butonların bir benzerleri ise Twitter ve Google tarafından icat(!) edildi ve internet site sahiplerinin hizmetlerine sunuldu.

Twitter Tweet ve Retweet (RT) Butonu

Facebook’un beğen ve paylaş butonlarının bir benzerini de Twitter oluşturdu ve internet / sosyal medya kullanıcılarının hizmetine sundu. Tweet ve Retweet butonları… Tweet butonu, bir internet sayfasını paylaşmamıza yardımcı olan butonlardır; internet adresinin ve içeriği oluşturan kişilerin Twitter hesaplarının yer aldığı bir metni Twitter’da paylaşabilmemizi sağlar. Tıp ki Facebook Paylaş butonunda olduğu gibi bu buton sayesinde de istediğimiz içeriği ekleyerek paylaşım yapabiliriz ancak 140 karakter limitini de göz önünnde bulundurmalıyız. Twitter’a yönelik sosyal medya için bir çok Retweet butonu üretildi. Bu butonları öncelikle 3. parti uygulama geliştiriciler ürettiler ve ardından bir süre geçtikten sonra Twitter kendi resmi Retweet butonunu yayınladı. Bu buton ise bir içeriği, başka bir intenet sitesi üzerinde olsak dahi retweet edebilmemize yaramaktadır.

Şu anda Twitter’ın 500 milyon kullanıcısı bulunuyor. 2012 senesini 750 milyon kayıtlı kullanıcı ile kapatmayı planlayan Twitter’ın 2013 yılı içerisindeki hedefi ise 1 milyar kayıtlı kullanıcı! Bu hedeflerin tutmaması için hiç bir neden görünmüyor ve bir çok araştırmaya göre ise bu hedeflerin gerçekleşme ihtimali neredeyse kesin. Sosyal ağlarda / sosyal medyada 2. en büyük oluşum olan Twitter’ın gelecekte de bu konumunu (en azından önümüzdeki sene) koruyacağını söyleyebiliriz.

Google +1 Butonu

Google, Facebook karşısında kaybetmeye başladığı (merak etmeyin hala kaybetmeye dahi yaklaşmış değil) ezici üstünlüğünü, tekrardan geri kazanmak için bir hamle yapması gerektiğini biliyorduk. 28 Haziran 2011 tarihinde Google+ (Google Plus) adında yeni mecrasını, her yeni ürününde olduğu gibi davetiye temelli test amaçlı olarak yayınladı. Henüz 2 hafta geçmişti ki 10 milyon gibi büyük bir kayıtlı kullanıcı rakamına ulaşmıştı. Yaşamındaki ilk ayın ardından toplamda benzersiz 25 milyon ziyaretçiye sahipti. Ekim 2011’de 20 milyon kayıtlı kullanıcıya ve 2012 yılının başlarında da 90 milyon kayıtlı kullanıcıya ulaşıldı.

Şu anda ~100 milyon kayıtlı kullanıcısı olduğu varsayılan Google+’ın 2012 senesi sonunda ise ~400 milyon kullanıcıya sahip olması bekleniyor. Bunun sebeplerinden bir tanesi ise ünlü simaları Google Plus’a davet etmeleri ve onlara büyük özellikler tanımaları. Bunlardan bir tanesi ise David Beckham’ı geçtiğimiz günlerde bir nevi Google Plus’un yeni yüzü gibi kullanmaları diyebilirim.

Henüz sosyal ağlarda / sosyal medya mecrasında Facebook’a rakip olabilecek bir düzeye gelemeyen Google+’ın, bir sonraki adım(lar)ının ne(ler) olacağını ise merakla bekliyorum.

Bir sonraki yazıda bu bilgileri biraz daha irdeleyerek; “hangi butonlar hangi amaçlarla kullanabilir?“, “butonların önem sıraları” gibi  daha spesifik konulara ilerleyeceğim. Özetle, bu bir  girizgah olup diğer yazımda bu üç buton arasındaki karşılaştırmalara ve önem sıralarına yer vereceğim.

Dijital kalınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir