İnternette 12 Haziran!

Bildiğimiz üzere 9 gün sonrasında genel seçimlerle karşı karşıyayız ve bu seçimde sosyal medya ve dijital ortamların daha yoğun kullanılacağı bir seçim düşüncesi hakimdi.

Tek tek tüm partilerin resmi ve propaganda sitelerini incelemeye karar verdim. Bir yandan “bu partiler neler diyorlar?”, bir yandan da “teknolojiye ne kadar hakimler?” sorularıma cevap arama isteğim nedeniyle.

Bu seçimlerde eskiye göre teknoloji konusunda ilerleme kaydettiğimizi açık bir şekilde görmemim yanı sıra bir çok siyasi partinin internet sitesine girmem ardından kendimi 90’lı yılların sonlarında hissetmem vüku buldu.

Dikkatimi çeken ve incelenmesi gerektiğini düşündüğüm internet sitelerinin bir kaçını ise paylaşmak isterim.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)  http://www.akicraatlar.com/

Görsel zenginlik olarak en başarılı bulduklarımın başında gelmekte. Sitede şu ana kadar AK Parti’nin yapmış olduğu icraatlar iller bazında listelenmiş ve görsel zenginliği sayesinde sıkılmadan takip edilebilir bir düzeyde.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) http://www.seffafsayfa.org/

Kullanıcı dostu görüntüsüyle ve sosyal medyayı çok efektif bir biçimde kullanıyor olmaları nedeniyle en beğendiğim sitelerin başında gelmekte. Twitter’da ve Facebook’ta aktif olarak yer almaları ve seçim sitelerinde de bunu en güzel şekilde göstermeleri ise dikkat çekici.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) http://www.100soz.com/

100 seçim vaadinin yer aldığı sitenin bir çok video ve görsel ile desteklenmesi en dikkat çekici yönlerinden bir tanesi. Ayrıca, yayınladıkları videolardaki vurgular nedeniyle bir sonraki videoyu da izlettirebilmesi, sitenin başarılı yanı.

Yayınladıkları videoları Youtube ya da benzeri sosyal ağlarda yayınlamadan kendi sitelerinden yayınlamış olmaları en büyük dezavantajları. Resmi olarak bir yayın kanalı açmış olsalardı, bu videoların sosyal medyada daha fazla yer alabileceği kanısındayım.

Halkın Sesi Partisi (HAS Parti)http://www.benimoyumsana.com/

Seçime yönelik internet siteleri arasında en beğendiklerimden olan bu internet sitesinde sadece 14 adet yaklaşık 15’er saniyelik az ama öz propaganda içeren videolar yer almakta. Videoların Youtube‘da yer alıyor olması ise beğendiğim özelliklerinden bir tanesi.

Diğer partilere taş atmadan sadece yapmak istediklerini anlattıkları bu videolar ise izlenesi kalitede.

Türkiye Komünist Partisi (TKP) http://www.tkp.org.tr/

Benim dikkatimi çeken en önemli internet sitesi diyebilirim. Bunun nedeni ise, partinin aldığı / alabileceği oylar ile kıyaslanıldığında diğer partilerin bir hayli üzerinde bir kaliteye sahip olması. Görsel zenginliği ve temiz bir arayüzü olmasının yanı sıra sosyal ağlarla da kısmi olarak bağlantısı bulunmakta.

Liberal Demokrat Parti (LDP) http://www.ldp.org.tr/

İncelediğim siteler arasında en keyif aldığım siteydi belki de. 90’lı yılları tekrardan yaşattığı için kendilerine teşekkür etmem gerek :)

Hak ve Eşitlik Partisi (HEPAR) http://www.hakveesitlik.org.tr/

12 Haziran seçimlerinde başarılı olamayacağı belirtilen ve düşük bir oranda oy alabileceği konuşulan HEPAR’ın internet sitesi bunun tam tersini söylemek istiyor. İnternet ortamlarında reklamlarını sıklıkla gördüğüm HEPAR’ın internet sitesi çok başarılı olamasa da geçer not alabilecek düzeyde.

Milliyetçi ve Muhafazakar Parti (MMP) http://www.mmp.org.tr/

Geleneksel ve yeni medyada reklamlarını sıklıkla gördüğümüz ve anlam veremediğimiz partilerden birisi olan MMP’in internet sitesini vasat ya da vasata yakın olarak değerlendirebiliriz. Reklam kampanyalarına bu kadar para harcamış bir partinin internet sitesinin daha güzel olabileceğini düşünüyorum ancak açılışta yeni koymuş oldukları maskotlu seçim propagandası ise ilginç. İlginç olduğu kadar da amatör bir yapıda oluşturulmuş diyebiliriz.

Ahmet Yılmaz (Bağımsız Aday / İnci Sözlük) http://www.ahmetyilmazabi.com/

İnci Sözlük’ün desteklediği bağımsız aday Ahmet Yılmaz’ın internet sitesi bir çok siyasi partinin internet sitesine göre çok daha şık bir arayüze sahip diyebilirim. Anlatmak istediklerini sade bir görüntüyle yayınlayan sitede, Ahmet Yılmaz hakkında bilgiler verilmekte. Bunun yanı sıra sosyal medya ile ne kadar içli dışlı bir yapıda olduğu ise ortada. Eskişehirli gençlere ve sosyal medyaya güvenerek yola çıkmış olan Ahmet Yılmaz’a ise bu seçim atmosferine renk katması nedeniyle teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.

Serap Yeşiltuna (Bağımsız Aday / Balıkesir) http://serapyesiltuna.org/

Seçmen olduğum Balıkesir şehrinden aday olması ve şu anda İstanbul’da olmama rağmen sesini buralara kadar duyurabilmesinden ötürü kendisini de listeye almak istedim. CNN Türk‘te Cüneyt Özdemir‘in sunmuş olduğu 5N1K adlı programa katılmasından sonra sosyal medya da ve dijital ortamlarda bir anda popülerliği artan Serap Yeşiltuna’nın internet sitesi vasatın üzerinde bir görselliğe sahip. Farklı söylemleriyle bir anda bilinirlik kazanan adayın internet sitesinin girişinde ise kendi resminin yanında Atatürk’ün resmi bulunmakta.

Boğaziçi Üniversitesi’nde eğitim almış olan Yeşiltuna için kişisel görüşüm ise bir miktar oy alabileceği ancak milletekili seçilebilmesinin ise zor olduğu. Öyleki 8 milletvekili çıkartan Balıkesir şehrinde şu anda 3-3-2 şeklinde milletvekili çıkacağı ancak hangi partinin (AKP, CHP, MHP) 2 milletvekilinde kalacağı ise şu anda tartışma konusu.

Küçük hatırlatma: Yerel seçimlerde ilk defa MHP bu seçimlerde süpriz bir şekilde başarı ile ayrılmıştı.

Başarısız Bulduğum İnternet Siteleri

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) – http://www.bdp.org.tr/

Demokrat Parti (DP) – http://www.dyp.org.tr/ (Doğru Yol Partisi ile aynı kısaltmada olması çok ilginç!)

Demokratik Sol Parti (DSP) – http://www.dsp.org.tr/

Büyük Birlik Partisi (BBP) – http://www.bbp.org.tr/

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) – http://www.btp.org.tr/

Emek Partisi (EMEP) – http://www.emep.org/

Millet Partisi (MP) – http://www.milletpartisi.org/

Doğru Yol Partisi (DYP) – http://www.dyp.com.tr/

Umarım sizlerinde bu siteleri inceleme fırsatınız olur ve partilerin ne demek istediklerini bilerek seçimlerde oy kullanma fırsatına sahip olursunuz.

12 Haziran sonrasında bu kampayanyaların ne kadar başarılı olacağını görme dileğiyle.

http://seffafsayfa.org/uploads/ndny/CHP_grafik_5.jpg

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir