Facebook sürekli olarak kabuk değiştirme hevesiyle yenilikler yapmaya çalışıyor bildiğimiz üzere. Bunlardan en sonuncusu ise; Skype ile yaptıkları önemli bir anlaşma sonucunda artık Facebook Chat üzerinden de görüntülü konuşma yapılabileceğiydi.
———————————————————————
Facebook yazı tiğini (font) değiştirdi, farkettiniz mi? (Yazının devamında)
———————————————————————
Facebook 2007 senelerinde ülkemizde ve genel olarak dünyada yayılma sürecine başladığında, tüm interneti tek bir çatı altına almaya doğru yol alabileceğini hiç birimiz hayal edememişizdir galiba. Şu anda Google ile akıl almaz boyutlarda savaş veren Facebook, Google’a karşı yakalamış olduğu bu ivmeyi kaybetmeme pahasına her şeyi yapabileceğini gösterir nitelikte işler yapıyor.
Daha önceden Microsoft‘un ülkemizde yaygın olarak kullanılan Windows MSN Messenger‘ını neredeyse yok eden Facebok, görüntülü konuşma özelliğiyle de bu durumu iyiden iyiye pekiştirecek duruma geliyor. Öyle ki, Windows MSN Messenger konuşma listesinde olan insanların neredeyse hepsinin de Facebook kullanıcısı olduğunu da düşünürsek, şu anda Facebook Chat diğer tüm anlık mesajlaşma (Instant Messengers) sistemleriyle aynı seviyede özelliklere sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ayrıca, bu durumda Facebook’un çok daha önemli bir avantajı var, o da 700.000 milyon civarında olduğu söylenen kullanıcı sayısı!
Gel gelelim, yeni Facebook Chat’in kötü yanları da var galiba. Örneğin, şu anda çevrimiçi listeme bir türlü ulaşamıyor. Chat kısmına tıkladığımda bir pencere açlılıyor ve daha önceden mesajlaştığım insanlar görünüyor sadece. Ya da, ben mi bulamadım yoksa bu listeyi?
Google ile giriştiği savaş ise biraz daha kızışacak gibi görünüyor önümüzdeki günlerde. Google’ın Google Plus‘ı piyasaya davetiye sistemiyle sürmesi ardından (Gmail için de aynısını yapmıştı zamanında) bir anda davet etme sistemini kapatmıştı. Ardından, sadece çok ama çok küçük bir kısmı barındıran sistem şu anda tekrardan davetiye sistemini açtı ve yeni kullanıcılarını kabul etmeye başladı. Facebook kurucusu Mark Zuckerberg‘in Google Plus‘a üye olmasını bir yana bırakırsak, Google Plus başarılı da olacaktır başarısız da.
Başarılı olacaktır çünkü Gmail‘de yaptığının aynısını yapıyor ve kullanıcıları davetiye ile içeri alıyor. Böylece, insanlar içerisinde bir merak oluşuyor ve yavaş yavaş sisteminin kullanıcılar arasında yayılabilmesi sağlanılıyor.
Başarısz olacak çünkü Google.Com üzerinden yayın yaptığı için (plus.google.com) insanlara itici gelecektir. Gmail’deki başarılı olmasının altında yatan etmenlerden en önemlileri farklı bir isim altında yayın yapması ve diğer firmaların sunduğu hizmetlere kıyasla çok daha fazlasını sunmalarıydı. (20MB olan mail kutuları bir anda GB olmuştu GMail ile)
Ayrıca FriendFeed tarzında bir görüntüye sahip olması ise Türk kullanıcıları çok fazla tatmin etmeyecektir. Genel olarak teknoloji kökenli kullanıcıların beğenisini kazanacaktır (FriendFeed kullanıcılarının) ancak genel Türkiye pazarına tam anlamıyla kendisini kullandırtamayacaktır.
Şu anda geliştiricilerden ve uygulamalardan mahrum kalmış olması ise en büyük dezavantajlarından olacaktır. Çünkü, Facebook’un yükselişinin ana sebeplerininden bir tanesi de uygulamalar sayesinde olmuştu. Öyle ki, Zynga’nın şu anki değeri Facebook uygulamaları sayesinde bir kaç sene içerisinde milyar dolarlarla ifade edilir oldu.
Diğer konumuz ise -ki şu ana kadarki değişiklikleri arasında benim en beğendiğim oldu- Facebook yazı tipini (font) değiştirdi / güncelledi. Lucida Grande adlı fontu biraz da evirerek ve çevirerek çok daha sevimli bir hale getiren Facebook’a bu durum için teşekkür etmek gerekir. Şu anda yazıların okunurluğu ve okutturma becerisi eskisine göre oldukça artmış durumda.
Google Plus Hesabım: https://plus.google.com/107357879405167146735
Twitter Hesabım: http://twitter.com/MustafaCagri
Facebook Hesabım: http://facebook.com/MustafaCagriGuven
Dijital Kartvizim: http://mustafa.cagri.me/